Hoe vind ik vrijwilligerswerk in het buitenland?

Ik heb naast mijn studie of baan altijd vrijwilligerswerk gedaan. Omdat ik veel gereisd heb en altijd wat om handen heb krijg ik regelmatig de vraag hoe je vrijwilligerswerk in het buitenland vind. Vooral het vinden van een leuk project in het buitenland gekoppeld aan een vakantie spreekt veel mensen aan. Maar hoe vind je een leuk project?

Om je op weg te helpen benoem ik hieronder enkele thema’s waar je over na moet denken als je vrijwilligers werk wil doen in het buitenland.

Wie ben ik?

Reizen en het kiezen van een project gaat vooral over de vraag wie jij bent. Wat vind je leuk, wat vind je spannend en wat wil je absoluut niet. Vooral als je iets absoluut niet wil. Doe het niet. Jij bent het leukste en meest prettig in de omgang als jij doet wat jij leuk vindt. Iets doen omdat je denkt dat het goed is of omdat je vrienden het doen maakt je leven niet leuker en dat voelen de mensen met en voor wie je gaat werken. Kies voor je kracht. Dat waar jij plezier aan beleeft.

Wees realistisch

Bedenk voordat je gaat zoeken naar vrijwilligerswerk eerst hoeveel tijd je er aan wilt besteden. Ga je twee weken op vakantie en wil je dan een week vrijwilligerswerk doen of ga je maanden en wil je dan een week vrijwilligerswerk doen. Kan je het betalen? Of moet jij werken onderweg? Vrijwilligerswerk klinkt goed en nobel maar het moet bij je passen. Belangrijk daarbij is of jij het echt wil en of het past in al je plannen. Wees daarin eerlijk naar jezelf. Ik heb zelf nooit via een organisatie vrijwilligerswerk gedaan in het buitenland maar kwam wel altijd iets tegen waar ik kon lokaal kon helpen. Zo zat ik nooit vast aan een periode maar kon ik toch kleinere taken doen, zoals kleine klusjes, lesgeven, conversatie Engels met kinderen of leeftijdsgenoten of een dag uit organiseren voor bijvoorbeeld een weeshuis.

Wat zoek je?

Stel jezelf de vraag wat voor soort werk je wilt doen en wat je ermee wilt bereiken. Wat is je motivatie. Wil je bijdragen aan een organisatie of wil je nieuwe vaardigheden leren, zoals een taal, koken of gewoon nieuwe mensen leren kennen.

Als je niet weet wat je wil dan kan je beginnen met het kiezen van een thema. Hou je van natuur, cultuur, welzijnswerk, sport, onderwijs, gezondheidszorg of wil je iets met politiek? Zoek daar waar je veel mee hebt. Waar jij het gevoel van krijgt. Ja, dat ben ik. Als je daar niet uitkomt, vraag je vrienden wat zij bij jou vinden passen. Waar wil jij je tijd aan besteden? Waar krijg jij energie van!

Je kan ook vrijwilligerswerk zoeken dat past bij jouw eigenschappen. Ben jij praktisch of doe je gewoon graag dingen, zoek dan werk dat daar bij past, zoals het doen van klusjes, het slaan van een waterput of het bouwen van een school. Doe je graag dingen samen dan past werk waarin je dingen samen moet doen beter bij je. Dan kan je denken aan het organiseren van iets of het toetreden tot een bestuur.

Een andere manier van zoeken is kijken naar wat je goed kunt. Waar ben je goed in. Heb je organisatietalent of ben je juist goed met technische zaken. Kan jij mensen enthousiast maken of ben je een goede luisteraar. Je kan ook voor werk kiezen waar je beter in wil worden of werk waarin je verborgen talenten kan ontdekken. In die gevallen kan je het beste kiezen voor een organisatie waarin je veel kan doen. Want als het niet bevalt dan is er vast een andere taak voor je te bedenken.

Wat wil je bijdragen?

Wat je leuk vindt en bij kan gaan dragen vallen vaak samen. Bedenk daarbij dat je uiteindelijk ben je daar om iets bij te dragen aan hun leven. Je kan niet alles veranderen. Wees daar realistisch en bescheiden in. Ook in wat je echt kan. Ben je geen klusser ga dan geen ingewikkelde projecten doen dat hen meer tijd kost dan het hen oplevert. Als je niet goed bent met Engels, ga er dan geen les in geven. Zij hebben ook niks aan een vrijwilliger die zichzelf overschat en matige kennis en kunde meebrengt alleen omdat zij het zelf helemaal niet kunnen. Neem ook mee wat jij meebrengt en welke impact dat heeft. Ga je werk doen dat locals ook prima kunnen doen dan kan jij je afvragen of jij niet gratis het werk van een local aan het doen bent. Waar het om gaat is dat jij uit een rijk land komt en dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee. Neem je verantwoordelijk en wees je bewust. Met goede intenties kun je de gracht dempen. Het doel is om iets bij te dragen en de balans te zoeken tussen wat jij kan en waar je de juist impact mee kan maken.

Ga je zelf of via een organisatie

Je zult bij het zoeken naar een project je moeten afvragen of je het helemaal zelf gaat regelen of dat jij je aansluit bij een organisatie. Het hangt ook af van je situatie. Soms hebben vrienden of je ouders ingangen bij vrienden of organisaties. De vraag is wat wil jij? Het aansluiten bij een organisatie geeft vaak meer zekerheid en soms vind je omgeving dat heel fijn. Als jij je bij een organisatie aansluit bedenk je dan goed dat er veel verschillende organisaties zijn die ook van alles regelen. Van projecten waar je uit kan kiezen tot een geheel verzorgende reis waar het project een onderdeel vanuit maakt.

Bedenk je ook dat er veel verschil is wat er voor je geregeld wordt. Sommige projecten bieden gratis accommodatie en eten, maar het is gebruikelijk dat je daar zelf voor betaalt. Ook omdat jij eenvoudig weg geld kost als je daar verblijft en mee eet. Veel organisaties vragen je dan een bijdrage om te voorkomen dat het van hun budget en daarmee af gaat van de mensen die zij willen helpen. Op zich is dat prima, maar zorg er voor dat jij van te voren de kosten weet. Soms is het ook een voorwaarde om deel te mogen nemen aan een project.

Organisaties

Verschillende organisaties maken het je makkelijk en daar kan je van alles regelen. Veel kleine lokale vrijwilligersorganisaties kunnen dit niet. Zij hebben het eenvoudig weg te druk om alles voor je te regelen. Dit betekent dat deze organisatie je welkom heten zolang je zelf een project of taak kan bedenken en verder zelf je reis regelt zoals je visum, vliegtickets en lokale vervoer naar het project. Wat je kiest moet bij je passen. Binnen het bestuur van onze stichting zijn er ook verschillende voorkeuren. De een kiest voor avontuur en doet alles zelf en de ander laat alles verzorgen. Er is geen goed of fout, alleen jouw voorkeur telt. Het is jouw project en jouw leven.

Er zijn verschillende organisatie die een platform aanbieden waar je van alles vindt van vrijwilligerswerk tot reistips voor backpackers, zoals Worldpackers, Free volunteering of het Nederlandse platform Joho company. Als je via zoekmachines projecten gaat zoeken. Let op de verborgen kosten. En als er kosten zijn vraag je dan af wat je er voor terugkrijgt. Een deel van het zelf regelen hoort ook bij het avontuur. Eenmaal daar zal je namelijk ook geconfronteerd worden met zaken die niet lopen zoals je wil.

Een organisatie en project moeten ook gewoon goed voelen. Wees daarbij ook kritisch. Waar gaat het project eigenlijk over, hoe besteed de organisatie haar geld. Hoeveel gaat er naar marketing en personeel en hoeveel gaat er daadwerkelijk naar het project zelf.

Hoe vind je een project?

Het vinden van het project dat bij je past is een hele tocht. Je kan projecten vinden op verschillende manieren. Je kan online zoeken naar projecten. Bedenk daarbij dat organisaties met veel marketingbudget vaak het best vindbaar zijn in google. De term “vrijwilligerswerk” levert je dan ook snel veel organisaties op waar je moet betalen voor het vrijwilligerswerk in het buitenland. Privacyvriendelijke browsers zoals Brave of zoekmachines zoals Duckduckgo hebben daar in hun hits minder last van omdat zij minder zoeken op jouw zoekgeschiedenis.

Naast de organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden kan je er ook voor kiezen om zelf op zoek te gaan naar organisaties, vaak kleine stichtingen die zelf projecten in het buitenland hebben. Zij hebben misschien een rol voor je of zij kennen weer mensen die iemand kunnen gebruiken. Vaak werken er mensen bij deze stichtingen die zelf ook een hart hebben voor vrijwilligerswerk en ook ooit voor dezelfde vragen stonden als jij nu staat.

Je kan tot slot ook gewoon op reis gaan en doen wat je tegen komt. Hou daarbij altijd de eerder gestelde vragen in het oog. Wat je ook doet zoek een project dat je aanspreekt. Leg contact met de mensen die het doen en geef wat je in je hebt.

Wees verantwoordelijk

Vrijwilligerswerk is voor jou een ervaring maar voor degene die je het doet een kwestie van hun dagelijks leven. Zo is werken met mensen heel leuk en geeft jouw een band. Dat geldt echter ook voor hen. Een werken in bijvoorbeeld een weeshuis schept een band. Bedenk je echter ook dat je weer weg gaat. Voor kinderen die in hun leven vaker verlaten worden door mensen kan je ook het beeld bevestigen dat alles wat fijn is op een moment weer verdwijnt. Betekent dit dat je niets moet doen. Nee, maar wees je bewust in het contact met anderen. Maak bewuste keuzes. Denk er over na en wees je bewust. Dat geldt ook voor de organisatie waar je voor werkt. Zij investeren in jou, in de vorm van tijd of geld. Daar moet jij en daar moeten zij een balans in vinden.

Just go

Als twijfels hebt of je het wel wil. Vraag je dan af waar je twijfels over gaan. Vind je het spannend of wil je het gewoon niet. Als je het spannend vind, dan zou ik zeggen. Just go. Je gaat nieuwe mensen ontmoeten en neemt de ervaring je leven lang mee. Zoals Theodore Roosevelt al eens schreef en zei: “It is not the critic who counts; not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood; who strives valiantly; who errs, who comes short again and again, because there is no effort without error and shortcoming; but who does actually strive to do the deeds; who knows great enthusiasms, the great devotions; who spends himself in a worthy cause; who at the best knows in the end the triumph of high achievement, and who at the worst, if he fails, at least fails while daring greatly, so that his place shall never be with those cold and timid souls who neither know victory nor defeat”.